4-sterren BREEAM-NL-certificaat voor Nieuwe Universiteitsgebouw Amsterdam

28-11-2014

Het ontwerp voor het Nieuwe Universiteitsgebouw (NU.VU) op de VU-Campus in Amsterdam behaalde op 17 november het 4-sterren BREEAM-NL Excellent certificaat. Deze op één na hoogst mogelijke duurzaamheidsscore is tot nu toe uniek voor een onderwijsgebouw. 

Lees verder

4-sterren BREEAM-NL-certificaat voor Nieuwe Universiteitsgebouw Amsterdam

Project met hoge duurzaamheidseisen

De VU stelt hoge duurzaamheideisen aan nieuwbouw en renovaties. Bij het ontwerp voor het Nieuwe Universiteitsgebouw is daarom veel aandacht besteed aan de energiezuinigheid van het gebouw. Dit resulteerde onder andere in een thermisch hoogwaardige schil. Daarnaast zijn energiezuinige installaties voorzien als LED-verlichting en ventilatie op basis van CO-sturing.

Het Nieuwe Universiteitsgebouw

Vanaf eind 2017 geeft het Nieuwe Universiteitsgebouw als een bruisend hart van de campus gezicht aan de gastvrijheid van de VU. Het gebouw telt twaalf verdiepingen en heeft een bruto vloeroppervlakte van ruim 30.000 m2. Het gebouw is duurzaam, maar ook multifunctioneel. In het gebouw komen onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven samen. Studenten en medewerkers van de bètawetenschappen gaan hier werken en onderzoek doen. Het atrium op de begane grond wordt een levendige plek waar plaats is voor horecagelegenheden en andere voorzieningen, zoals winkels. Onderwijsruimten zijn ook geschikt als theater- en filmzalen. Onder het gebouw komt een parkeer­garage voor circa 600 auto’s en 1.600 fietsen.

LBP|SIGHT adviseerde en ondersteunde de VU bij BREEAM-NL

LBP|SIGHT adviseerde en ondersteunde de Vrije Universiteit in het proces; bij de beoordeling van de opgestelde creditlijst en het verzamelen van de benodigde bewijslast op bouwfysisch gebied. De VU nam de coördinatie van het verzamelen van bewijslast en de aanvraag van het gewenste certificaat op zich.

BREEAM-NL

Onze adviseurs begeleiden regelmatig BREEAM-trajecten. Vorig jaar werkte LBP|SIGHT onder andere mee aan de BREEAM-NL-certificering van RAI Amtrium, de nieuwe uitbreiding van het congres-complex van de RAI. Ook dit ontwerp behaalde ook het bijzondere 4-sterren BREEAM-NL Excellent-certificaat.