Anouk Scharff

Adviseur

06-53126482a.scharff@lbpsight.nlLinkedIn profiel

“Met mijn achtergrond in de advocatuur en bij de gemeente, ken ik het speelveld omgevingsrecht als geen ander.” 

Wat doe je bij LBP|SIGHT?

“Als jurist omgevingsrecht geef ik juridisch advies vanuit onze vakgebieden ruimte en milieu. Bijna alle projecten van LBP|SIGHT bevatten een juridische component. Ik werk dan ook nauw samen met onze adviseurs op hun specifieke vakgebieden, bijvoorbeeld stikstof, ruimtelijke ordening en windenergie. Een van de onderwerpen waarover ik adviseer is de nieuwe Omgevingswet , die in 2022 in werking treedt. Er gaat dan veel veranderen op juridisch én strategisch gebied en daar ondersteunen wij onze opdrachtgevers bij.”  

Waarom doe je dat zo graag?

“Ik werk graag aan grote, omvangrijke projecten. In dat soort projecten is er vaak niet één waarheid, maar heb je de ruimte om strategische adviezen te geven. Wetten, regels en normen kunnen soms bijvoorbeeld op verschillende manieren worden uitgelegd; dat vraagt om creativiteit.”  

Hoe ga je te werk? 

“Eerder werkte ik in de advocatuur en bij de gemeente Utrecht. Dat betekent dat ik het speelveld goed ken: als advocaat, vanuit de overheid en nu als adviseur bij LBP|SIGHT. Ik weet hoe processen verlopen. Verder ben ik analytisch en kan ik snel schakelen en tot de kern komen. Dat sluit aan bij de strategische kant van mijn werk. Zo zal een groot project bestuursrechtelijk bijna nooit volledig binnen een bestaand bestemmingsplan passen; je moet samenwerken met de gemeente of provincie. Ik kan goed anticiperen op de knelpunten en belangen die meespelen, om een win-winsituatie te creëren voor alle betrokken partijen.”